Nieuwsbrief 2, december 2016

vlag NL

ANBI logovlag GambiaAElogo

 

 

Nieuwsbrief 2, dec 2016.

 Briefhoofd aangepast:

Sinds kort hebben we ons briefhoofd aangepast. We hebben aan de rechterkant het logo van “ANBI” toegevoegd. Dat bevestigt dat we een door de belastingdienst erkend goed doel zijn. Donaties gedaan aan onze Stichting zijn van de belasting aftrekbaar. Soms wordt daar ten onrechte wel eens aan getwijfeld. Maar sinds 1 januari 2008 is onze stichting een bij de belastingdienst erkende stichting. Het is gemakkelijk zelf te controleren.:

Zoek op Internet naar: “ Belastingdienst ANBI”. Kies de eerste of de tweede optie.

Vul in als naam “Adult Education The Gambia”. Vul als vestigingsplaats in: “Oss”. Klik op “zoek”

En dan krijgt u de bevestiging te zien. U kunt ook op onderstaande link klikken. Naam en gevonden RSIN nummer vult u op uw belastingformulier in bij “giften”

http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/

Uiteraard moeten uw totale giften voldoen aan een minimum zoals te vinden op de site van de belastingen.

 Gunjur Garden.

Gunjur Garden is een pracht project. Een van de beste vrouwentuinen in Gambia. Het is daarom dat Radville farms, een organisatie gelinkt aan de overheid, mogelijkheden zag om te gaan samenwerken. Inspanningen uit het verleden werden zo beloond. (Gunjur Garden viel trouwens eerder ook al eens in de prijzen.) De toenadering van Radville kwam de Stichting goed uit. Het betekende praktische en financiële lokale Gambiaanse steun. Het was een goede stap vooruit en sinds een jaar is Gunjur Garden niet meer financieel afhankelijk van de Stichting. Dat betekent niet dat wij er geen belangstelling meer voor hebben. Met raad en daad blijven we hen steunen. Het is nog moeilijk om volledig afscheid van te nemen van Gunjur. Er is heel veel geld, tijd en energie ingestoken. Dat Gunjur Garden ons aan het hart gaat moge duidelijk zijn.

IMG_7714[1]maart-2013-4166

 

De nieuwe samenwerking met Radville verliep voorspoedig. Radville kon de vrouwen motiveren om geld te verzamelen voor een bijdrage aan nieuwe investeringen.Samen met Radville werd een irrigatiesysteem aangelegd en werd voor het eerst mais verbouwd in Gunjur Garden. In onze vorige nieuwsbrief hebben we al laten weten dat dit een groot succes was. Ook financieel.

Inmiddels is men voor de tweede keer begonnen met het uitzetten van kleine maisplantjes. Iets minder dan de vorige keer omdat de vrouwen toch wat meer ruimte wensten voor hun groenten zoals ze die elk jaar willen verbouwen. De vrouwen uit Gunjur geloven er in!

Onze lokale assistent manager en landbouwdeskundige Joanna, bezoekt nog zeer regelmatig Gunjur Garden en voert samen met de vrouwen het overleg met Radville.

We mogen nu stellen dat de doelstelling voor Gunjur gehaald is. Een grote vrouwentuin voor meer dan 200 vrouwen die volledig onafhankelijk van financiële steun vanuit Nederland draait en uitzicht heeft om te blijven draaien. Dat werd vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. Namens de Gambianen bedankt het bestuur van de Stichting Adult Education The Gambia, alle sponsors voor hun steun, geloof en vertrouwen, om dit mooie project te realiseren. Zoals het er nu staat is het iets om trots op te zijn, dat geldt voor iedereen die er aan heeft bijgedragen. Wij zullen het project Gunjur Garden blijven volgen.

 

Het onderwijs in Kololi:

In Gambia is nog steeds 70-75% analfabeet. Voor de jonge kinderen komen er steeds meer scholen. Helaas nog niet overal. Maar voor hele generaties was/is het helemaal onmogelijk om onderwijs te volgen. Daarom is de foundation al in 1998 gestart met basisonderwijs voor jong volwassenen. Het zijn leuke gemotiveerde jongelui die nog aan hun carrière moeten beginnen. De aanvraag is groot. Er is een wachtlijst. Gemiddeld zijn er 75-100 leerlingen aanwezig. Elk jaar verlaten ca. 25 leerlingen de school met een schoolcertificaat en/of computerdiploma. In november vorig jaar werden weer aan zo’n 30 jong volwassenen een certificaat uitgereikt. Als je ziet hoe trots en gelukkig deze jonge mensen zijn dan zeg je: ”Dit moet doorgaan!”.

IMGL0274-2015-NOV.

IMGL0177-2015-NOV. (2)

De opleiding kan alleen blijven bestaan als er sponsors zijn.

Als de financiële reserve van de Stichting het toelaat, dan biedt de Stichting voor de beste leerlingen ook nog een computertraining aan van 3 maanden. In die maanden leren ze om “Word” en “Excel” te gebruiken en leren ze om te e-mailen. Daarmee worden hun kansen op een baan in een hotel of kantoor aanzienlijk groter. Helaas moeten we even stoppen met het aanbieden van deze training. We hopen op nog wat extra eindejaar donaties.

Ruim uw zolder op met de Stichting.

Het is overal hetzelfde. Je hebt een nieuw koffiezetapparaat gekocht en het oude is nog niet helemaal afgeschreven. Wat doe je er mee? Je zet het op de zolder naast die schemerlamp die er al 10 jaar staat en op het kastje van oma dat er al meer dan 12 jaar staat. Bewaard voor slechtere tijden? En als je verder kijkt dan kom je nog meer tegen dat je allang niet meer gebruikt. Bewaard voor nog slechtere tijden? Kom op zeg! Als je er zelf geen bestemming voor hebt, besteed het dan toch goed! Stap af van die truttige opbergtraditie en maak van de “rommelzolder” weer een opbergruimte voor uw tuinmeubelen of skispullen e.d. En help met uw overbodige spullen de analfabeten in Gambia!

Maak eens een goed voornemen om alles wat u in de afgelopen 5 jaar, of 10 jaar, of misschien zelfs 20 jaar of nog langer niet meer gebruikt hebt op te ruimen.

Biedt het aan op “Marktplaats” en vermeldt er bij dat u de opbrengst besteedt aan een goed doel, het bestrijden van het analfabetisme in Gambia. U mag de naam Adult Education The Gambia er bij vermelden. Maar niet “www…….” en dan de naam van de website van de Stichting. Want zo gauw als er www….. staat dan herkent marktplaats het als een commercieel bericht en dan wordt uw advertentie verwijderd. Het vermelden dat de opbrengst naar een goed doel gaat werkt echt. We hebben er inmiddels, zij het beperkt, goede ervaring mee. De opbrengsten van een poppenhuis, playmobiel, een koffiezetapparaat en een servies zijn overgemaakt naar onze Stichting. Het geeft u letterlijk en figuurlijk een opgeruimd gevoel en u helpt de stichting er echt geweldig mee.

Bericht van Marie Coker.

Al 14 jaar geeft Marie Coker onderwijs op onze school. Altijd enthousiast en zeer gemotiveerd. Ook onderwijzeres Binta is al vele jaren aan onze school verbonden evenals Kambi, de onderwijsspecialist. Wij vroegen Marie om een bericht te schrijven voor (potentiële) sponsors. Hieronder volgt haar bericht:

Marie281a_Fotor

Hello friends and sponsors of Holland Foundation Adult Education, I am Marie Marie Mendy Coker,a teacher at the Adult Education Center in Kololi.

I have been teaching adults who are less fortunate to go to school when they were young for 14 years now.

Most parents couldn’t afford to buy books, uniforms, shows and other things their kids need to school. That’ s why most of these adults didn’t go to school before.

We would you to come on board and help the group in Holland with money so that they can be able the pay the teachers salary and other logistics.

With your help the adult who now have the opportunity to read and write will have to stay out of school.

We have lot of successful stories from   our pervious students. Some of them now have jobs. The younger ones continue in the normal school. We also have students who also continue in the skill centers, to learn other kind of skills, so that they can help their families.

We will like to see more sponsors to come and help our Foundation.

Once more I would like to thank you for the years you were helping us. Thank you once again.

God bless you.

Gambia in ontwikkeling:

De Stichting Adult Education werd inmiddels bijna 19 jaar geleden opgericht. Er is in die 19 jaar veel veranderd. Er waren (bijna) geen verharde wegen. Een uitstapje naar Gunjur duurde bijna een hele dag. Een weg vol met grote gaten en kuilen die in de regentijd vol met water stonden. Gammele auto’s langs de kant van de weg die weigerden omdat de bougies nat waren geworden in een diepe kuil. Soms een busje met soortgelijke problemen, volgepropt met passagiers die niet verder konden en die vriendelijk zwaaiend achter de beslagen ramen, wachtten tot het droog zou worden.

Inmiddels is er veel veranderd. Je rijdt nu over een goed geasfalteerde weg in 45-60 minuten naar Gunjur. Er is straatverlichting. En nog zo’n wonder t.o.v. de beginjaren: je kunt bellen! Naar mekaar en naar huis. Overal.

En het is waar, er vertrekken opgeleide Gambianen naar Europa. Hun familie achterlatend. Maar het is ook waar dat deze jonge mannen die naar Europa vertrekken veel van hun verdiende geld naar de achtergebleven familie sturen. En zo hun geboorteland helpen verder te ontwikkelen. Volgens de recente documentaire van Bram Vermeulen is de hoeveelheid geld die Afrikanen in Europa naar hun familie sturen in Afrika, drie keer groter dan de Europese ontwikkelingshulp. En ondanks alle vooruitgang blijft het ploeteren, ook voor veel Gambianen. Het is eigenlijk niet te geloven dat er nog steeds op veel plaatsen b.v. geen schoon drinkwater te verkrijgen is. De eerste levensbehoefte! Dat mensen brak water drinken waar ze ziek van worden. Dat de gezondheid van kleine kinderen schaadt! Dat kan je toch niet onverschillig laten. Daarom blijven wij, zover het binnen onze mogelijkheden ligt, projecten steunen en stimuleren op het gebied van onderwijs, landbouw, water en gezondheid.

Kom, ruim uw zolder op en maak het leven voor een ander wat aangenamer.

 

Bezoek Con Thijssen en Ria aan Gambia juni 2016.

In juni bezochten Con en Ria de school in Kololi. Alle klassen waren druk bezig met de tentamens. In de computerklas was de leraar bezig met bijspijkeren van de Engelse grammatica zodat de leerlingen beter de samenhang begrijpen. De leerlingen volgen daar wisselend 2 weken ICT en 1 week Engels. Uiteraard hebben Con en Ria ook de tuin in Gunjur bezocht die er volgens hen als “een plaatje” uitzag. Samen met Joanna hebben ze rondje door de tuin gemaakt. De vrouwen in de tuin waren dolenthousiast en namen de aanwijzingen van Joanna heel serieus. De vrouwen die Con en Ria hadden spraken waren voornemens om nu ook in het regenseizoen in de tuin te werken.

Verder hebben zij met Joanna gesproken over de veranderde organisatie. Joanna is optimistisch, werkt plezierig samen met de vrouwen en heeft alle vertrouwen in de toekomst. Na pensionering van Kambi gaat zij de onderwijstaak van Kambi in Kololi overnemen. Daarnaast verzorgd Joanna de (salaris)administratie en de verslaggeving naar Nederland.

Con en Ria hebben ook nog hun privéprojecten bezocht.

 

Bezoek van Ton van Drunen aan Gambia in het begin van het regenseizoen.

Bij mijn 7e bezoek aan Gambia heb ik voor het eerst de tropische regenbuien mogen ervaren. Het is onvoorstelbaar hoeveel water in een zo korte tijd naar beneden kan vallen. De Hollander in mij schrok van het totale gebrek aan enige infrastructuur om het water te kanaliseren. Water stroomt van daken en zet tuintje en binnenplaatsen blank. Bij de marktjes stroom het tussen de schamele stalletjes en de bezoekers lopen tot hun enkels door het met vis- en groenteafval vermengde water. Wegen veranderen letterlijk in riviertjes, waarvan door het wateroppervlak de diepe kuilen uit het zicht zijn verdwenen. Met alle risico’s van vastlopen van dien.

De enkele geasfalteerde wegen op dijklichamen zijn niet of nauwelijks van buizen voorzien waardoor het water kan wegstromen. Naast gelegen woonwijken overstromen en het water stijgt tot boven de betonnen funderingen waarop de van lemen blokken opgetrokken huizen zijn gebouwd. Het leem zuigt het water op en de huizen zakken in elkaar.

Het geheel maakt een trieste en ook moedeloze indruk op mij, geboren in het land dat bekend staat om haar waterhuishouding.

Maar toch, de bewoners van de dorpen en steden maken zich er niet of zeker minder druk om. Zij weten, zoals ik zelf ook heb ervaren, dat de zachte ondergrond veel water kan opnemen en dat als de zon weer schijnt alle zichtbare ellende weer snel vergeten is. En inderdaad, na zo’n stevige bui gaat de zon weer schijnen en verdwijnt op een enkele plas na het water weer uit het zicht. Ook dan vergeet ik te denken aan buizen, pijpen en dammen. Ook dan geniet ik gewoon simpel dat het leven in dit bijzondere land mij te bieden heeft.

 

Kerstroos

Het bestuur van de Stichting Adult Education wenst u allen een gelukkig Kerstfeest toe en de allerbeste wensen voor 2017. Wij hopen u volgend jaar te mogen begroeten.

 

Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties? Neem dan gerust contact op met een van onze bestuursleden of bezoek onze website: www.faeg.nl.     Facebook: Adult Education the Gambia. ANBI NR.: 806966518

Ons rekeningnummer: NL18 ABNA 047.49.74.219 t.n.v. Adult Education The Gambia, Oss

Ton van Drunen                bestuurslid                          06 51351308                      t.v.drunen@si-nl.nl

Jan Wijers                        secretaris                             0412 624583                     jan.wijers@gmail.com

Jan Admiraal                     penningmeester                 06 23929747                      jan.admiraal@home.nl

Frank Roijmans                  bestuurslid                        0412 456410                 f.roijmans@gmail.com

Marisse van Drunen          bestuurslid                          06 23252130                      m.v.drunesi-nl.nl

Con Thijssen                      wnd.voorzitter                     0416 533340                      conthij@gmail.com

Fotografie: Wilma Wijers.By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close